تصاویر مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهوری 6 رئیسجمهور ایران
پس از به ثمر رسیدن قیام مردم برای
استقرار نظام اسلامی، مهدی بازرگان با حکم حضرت امام خمینی(ره) بنیانگذار
کبیر انقلاب اسلامی نخست وزیری دولت موقت را برعهده گرفت.
متن حکم امام خمینی(ره) برای انتصاب بازرگان به نخست وزیری دولت موقت
این حکم در تاریخ 1357/11/15 توسط آیتالله هاشمی رفسنجانی در مدرسه علوی قرائت شد.
بسمالله الرحمن الرحیم
جناب آقای مهندس مهدی بازرگان
بنا به پیشنهاد شورای انقلاب برحسب حق شرعی و حق قانونی ناشی از آراء اکثریت قاطع قریب بهاتفاق ملت ایران که طی اجتماعات عظیم و تظاهرات وسیع و متعدد در سراسر ایران نسبت به رهبری جنبش ابراز شدهاست و بهموجب اعتمادی که به ایمان راسخ شما به مکتب مقدس اسلام و اطلاعی که از سوابقتان در مبارزات اسلامی و ملی دارم جنابعالی را بدون در نظر گرفتن روابط حزبی و بستگی به گروهی خاص مأمور تشکیل دولت موقت مینمایم تا ترتیب اداره امور مملکت و خصوصاً انجام رفراندوم و رجوع به آراء عمومی ملت دربارهٔ تغییر نظام سیاسی کشور به جمهوری اسلامی و تشکیل مجلس مؤسسان از منتخبین مردم جهت تصویب قانون اساسی نظام جدید و انتخاب مجلس نمایندگان ملت و برطبق قانون اساسی جدید را بدهید.
مقتضی است که اعضاء دولت موقت را هرچه زودتر با توجه به شرایطی که مشخص نمودهام تعیین و معرفی نمائید. کارمندان دولت و ارتش و افراد ملت با دولتموقتِ شما همکاری کامل نموده و رعایت انضباط را برای وصول به اهداف مقدس انقلاب و سامان یافتن امور کشور خواهند نمود. موفقیت شما و دولت موقت را در این مرحلهٔ حساسِ تاریخی از خداوند متعال مسئلت مینمایم.
روحالله الموسوی الخمینی
با روی دادن مسئله تسخیرلانه جاسوسی آمریکا توسط دانشجویان پیرو خط امام(ره) در 13 آبان 1358 هیئت دولت به ریاست مهندس بازرگان تشکیل جلسه داد و وی از نخست وزیری دولت موقت استعفا کرد.
با پایان مسئولیت بازرگان و استعفای وی، دولت شورای انقلاب از آبان ۵۸ تا مرداد ۵۹ تشکیل شد که ریاست آن با ابوالحسن بنیصدر بود.
مدتی بعد بنیصدر برای انتخابات ریاست جمهوری کاندیدا شد و در پنجم بهمن ماه ۱۳۵۸ با به دست آوردن یازده میلیون رای به عنوان اولین رئیس جمهور ایران انتخاب شد. نخست وزیری دولت بنیصدر با محمدعلی رجایی بود.
با مشخص شدن رویه بنیصدر و در حالی که اقدامات وی از دید تیزبین امام(ره) و انقلابیون و بزرگان دور نبود، در نهایت وی در غائله 14 اسفند 59 ماهیت واقعی خود را نشان داد و در حالی که پروندهای قطور از اقدامات خلاف و غیر قانونی از جمله اهمال در دفاع از مرزها در ابتدای جنگ، تنشهای دائمی با مجلس و نخست وزیر، حمایت از سازمان مجاهدین خلق( گروهک تروریستی منافقین) و سکوت در برابر رویارویی نامحسوس با انقلاب و در نهایت افشای اسناد جاسوسی برای آمریکا، تشکیل شده بود، در تاریخ 1360/3/31 مجلس شورای اسلامی با اکثریت ۱۷۷ نفر در مقابل ۱۲ رای ممتنع و یک رای مخالف رأی به عدم کفایت او داد.
پس از عزل بنیصدر توسط مجلس، محمدعلی رجایی از مرداد تا ۸ شهریور سال ۶۰ به عنوان رئیسجمهور برگزیده شده و حجت الاسلام و المسلمین محمدجواد باهنر را به نخست وزیری دولتش برگزید.
رئیسجمهور محمدعلی رجایی در ۸ شهریور ۱۳۶۰ خورشیدی درحالی که اینکه کمتر از یک ماه رئیس جمهور بود، به همراه محمدجواد باهنر در انفجاری در محل دفتر نخست وزیری به دست منافقان به شهادت رسید.
با شهادت رئیس جمهور و نخستوزیر و پیش از انتخاب حجتالاسلام و المسلمین خامنهای ، دولت آیتالله محمدرضا مهدوی کنی تا آبان۶۰ اداره امور کشور را به عهده گرفت.
در سال 60 و پس از اتفاقات دو سال اول انقلاب اسلامی، حجتالاسلام و المسلمین سید علی خامنه ای کاندیدای ریاست جمهوری شد. حضرت امام(ره) ، بعد از دو دوره انتخابات، این بار رضایت دادند که حزب جمهوری اسلامی «حجتالاسلام و المسلمین سیدعلی خامنهای» را بهعنوان کاندیدای مورد حمایت خود در انتخابات معرفی کند.
حجتالاسلام و المسلمین خامنهای توانست با کسب بیش از 15 میلیون رای به عنوان سومین رئیسجمهور بعد از پیروزی انقلاب اسلامی معرفی شود؛ حکم تنفیذ وی در تاریخ 17 مهر 1360 به دست رهبر فقید انقلاب صادر شد.
پنجمین دوره ریاست جمهوری در 6 مرداد ماه 1368 پس از ارتحال جانگداز رهبر فقید انقلاب برگزار شد. این در حالی بود که چهارمین رئیسجمهوری عملا تا 17 مهر آن سال باید در سمت ریاست جمهوری ایفای وظیفه میکرد. اما به علت ارتحال رهبر فقید انقلاب ، حضرت امام خمینی(ره) در تاریخ 14 خرداد 1368، انتخابات در روز جمعه ششم مرداد برگزار و این دوره یک ماه و نیم زودتر از موعد مقرر آغاز شد.
در این دوره از انتخابات آیتالله هاشمی رفسنجانی توانست با کسب بیش از 15 میلیون رای به عنوان رئیسجمهور انتخاب شود.
وی نیز برای دو دوره و تا شهریور 1372 رئیسجمهور ایران بود.
انتخابات هفتم ریاست جمهوری 2 خرداد 1376 برگزار شد. در این انتخابات سید محمد خاتمی توانست با کسب 20 میلیون و 78 هزار و 178 رای که 69 درصد کل آرا را شامل می شد، بر مسند ریاست جمهوری ایران تکیه بزند.
هشتمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در هجدهمین روز از خرداد ماه سال 1380 برگزار شد. این بار هم سید محمد خاتمی با کسب 21 میلیون و 659 هزار و 53 رای برای بار دوم بر مسند ریاست جمهوری تکیه زد.
یازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری 24 خرداد ماه سال جاری با حضور پر شور مردم برگزار شد.
در این انتخابات حجتالاسلام و المسلمین دکتر حسن روحانی توانست با کسب 18 میلیون 613 هزار و 329 رای معادل 50/70 درصد کل ارا، رقبای دیگر خود را پشت سر گذاشت و یازدهمین رئیس جمهور اسلامی ایران شود.
مراسم تنفیذ حکم ریاست جمهوری وی صبح روز شنبه(12 مرداد 1392) برگزار میشود و رهبرفرزانه انقلاب حکم ریاست جمهوری حجتالاسلام و المسلمین روحانی را به وی تنفیذ خواهند کرد.
همچنین بر اساس اعلام قبلی، مراسم تحلیف رئیسجمهور منتخب مردم هم فردای این روز (13 مردادماه) در مجلس شورای اسلامی برگزارخواهد شد.